/
Silaruchu

Prosty przepis na pyszną pizzę, białkowo-tłuszczową, na spodzie z kalafiora :)

Na naszą pizzę wykorzystaliśmy:

1. 1 główka kalafiora
2. 2-3 jajka (zależnie od wielkości kalafiora)
3. przyprawy- u nas to: bazylia, czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz
4. oraz składniki na wierzch pizzy wedle uznania (bądź wyliczeń makro :D): ser mozzarella, szynka/kiełbasa/salami, papryka, pieczarki, cebula.

Ciasto:
Główkę kalafiora rozcinamy na kawałki i wrzucamy na chwilę (zależnie od mocy) do miksera. Nie przesadzamy z czasem, wystarczy aby był rozdrobniony na małe kawałki. Powinno przypominać gruboziarnistą pastę. Jeśli nie posiadacie miksera, wystarczy zetrzeć na tarce.

Następnie przesypujemy masę do garnka i dolewamy do jej poziomu wodę. Gotujemy pod przykrywką 10 min i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy do schłodzenia.

W międzyczasie kroimy składniki na wierzch pizzy w kostkę.

Wyciskamy masę przez lnianą ściereczkę lub w rękach. Dodajemy trzy jajka (im więcej jajek, tym lepiej, ciasto będzie się sklejało). Blachę pokrywamy papierem do pieczenia i wykładamy masę formując kształt pizzy (albo jaki się komu zamarzy :P). Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 12 min.
Następnie wyjmujemy ciasto i pokrywamy je sosem. Wedle uznania – śmietanowym lub pomidorowym. Na pizzy układamy kolejno szynkę, warzywa i posypujemy serem. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 15 min w temp. 180 stopni. Pilnujemy, aby ser się nie przypalił :D.

PS. Nie wiem dlaczego nikt w innych przepisach, nie wspomina o tym, iż tą pizzę, je się widelcem. „Ciasto” kalafiorowe, nie jest tak sztywne, jak pszenne. Nie zmienia to faktu, że przepis jest naprawdę pyszny i świetny, dla wszystkich którzy muszą z różnych względów uważać na węglowodany oraz gluten 🙂

Smacznego! 🙂

Odbierz darmowy trening

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *